Hovedoppgaven er å bidra til at antallet opplæringsplasser om bord er tilstrekkelig og i samsvar med næringens og samfunnets behov. I samarbeid med andre aktører i den maritime klyngen skal SNMK bistå både ungdom som ønsker en maritim karriere og rederier som ønsker kvalifisert personell.

Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse ble etablert 23. oktober 2003 etter avtale med Nærings- og handelsdepartementet. Stiftelsen forvalter det beløp rederiene betaler pr. ansatt pr. måned for å omfattes av tilskuddsordningen, Tilskudd til sysselsetting av arbeidstakere til sjøs, som forvaltes av Sjøfartsdirektoratet.

  • Tilskudd til opplæringsstillinger: Stiftelsen gir tilskudd til opplæringsstillinger for lærlinger, kadetter under opplæring til sertifikatklasse 3, 4 eller 5 og junioroffiserer under opplæring til sertifikatklasse 2 som har gjennomført utdannelse ved norsk utdanningsinstitusjon.
  • Støtte til prosjekter: En del av stiftelsens budsjett er øremerket til prosjekter, aktiviteter og tiltak som kan øke rekrutteringen til og interessen for sjømannsyrket, og til tiltak som fremmer helse, miljø og sikkerhet.