Maritimt Forum har tatt initiativ til å få etablert en nasjonal kadettordning. Ordningen skal bistå studenter som ønsker kadettplass og rederier som trenger kvalifisert personell. De som står bak nasjonal kadettordning er Maritimt Forum, Det norske maskinistforbund, Sjøoffisersforbundet, Norges Rederiforbund, Rederienes Landsforening, Fraktefartøyenes Rederiforening, Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse og de maritime opplæringskontorene i Haugesund, Ålesund og Tromsø samt Maritimt Kompetansesenter Sørvest-Norge.  

Alle aktiviteter, både overfor studenter, skolene og rederiene, koordineres av Maritimt Forum, og i dette arbeidet benyttes den nasjonale kadettdatabasen.

Databasen er for studenter på fagskole og høgskole, innenfor fagene nautikk og maskin, som trenger kadettplass.

Utgangspunktet for nasjonal kadettdatabase at det per i dag mangler en koordinert landsoversikt over:

  • hvor mange studenter som står uten kadettplass
  • hvor mange kadettplasser som er tilgjengelig
  • behovet for kadetter fremover


Målet med databasen er:

  • å gjøre det enklere for studenter å finne seg kadettplass
  • å gjøre det enklere for rederiene å skaffe seg kvalifisert personell
  • å skape en god balanse mellom antall kadettplasser og studenter

Link til databasen finnes på: www.maritimt-forum.no

.Brosjyre kan lastes ned her

Databasen er en videreføring av den kadettdatabasen som opplæringskontorene i felleskap har driftet gjennom flere år, men vil nå driftes av Maritimt Forum.

Det er studentens ansvar å sørge for at informasjonen i databasen til enhver tid er oppdatert. Databasen er åpen for søkere frem til 1. april, da åpnes den for rederiene. I databasen vil rederiene finne informasjon om utdanning, gjennomsnittskarakterer, fullførte kurs, arbeidserfaring og referanser til kadettene som søker plass. Det er kun studenter som har lagt seg inn i databasen, som regnes som søkere til kadettplass.

Studentene vil gjennom ordningen gjøres godt kjent med hva som forventes av dem når de kommer om bord. Alle de maritime skolene vil få besøk av en representant fra de maritime opplærings-kontorene, som vil informere om kadettdatabasen og føring av kadettboken. Mer informasjon om ordningen vil også bli sendt til de studentene som har lagt seg inn i kadettdatabasen.

Sjømannsorganisasjonene vil informere sine medlemmer om tiltakene, slik at de kan bidra til en god opplæringsprosess. Det er også etablert nær kontakt med Sjøfartsdirektoratet for å få til en mer effektiv behandling av søknader om sertifikater.

Nasjonal kadettording er ved utangen av 2010 allerede godt i gang med å skaffe oversikt over antall kadettplasser for 2011 og de neste 2 år. Etter at ca. 100 rederier er kontaktet, viser oversikten at det er tilgjengelig i overkant av 300 kadettplasser hvert år.

Oppslutningen om databasen fra studentene har vært meget god, og nasjonal kadettordning har etablert en oversikt over samtlige studenter som nå er inne i siste semester på fag- og høgskolene.

Tilgang på kadettplasser er et viktig element for å bevare ungdommens tillit til næringen som en attraktiv karrieremulighet. Med nasjonal kadettordning legges et godt grunnlag som gjør det mer forutsigbart for ungdom som satser på en maritim karriere. Ordningen gjør det også enklere for næringen å gi tydelige signaler til skoleeierne om behovet for kadetter fremover.

Dette skal være en aktiv og levende kadettdatabase. Det er derfor viktig at alle bidrar positivt.